Бионорика е един от водещите производители на растителни лекарствени продукти в света

Picture1
Централата на Бионорика-Ноймаркт, Бавария

Компанията е основана през 1933 година в Нюрнберг, Германия от Йозеф Поп.

Повече от 80 години тя разкрива тайните на природата, за да създава  високоефективни лекарства от растенията.

От основаването си Бионорика е изследователска компания. Голяма част от нейните успехи се дължат на стремежа ѝ към постоянно развитие и усъвършенстване. Именно нашите методи за отглеждане на растения, екстракция и производство определят световните стандарти.  Благодарение на това  всеки ден правим съвременната медицина все по-близка до природата, а това означава и по-безопасна за здравето на човека.

Основен акцент в производството на Бионорика са продукти в областта на респираторните заболявания, гинекологията, урологията и болката. Медикаменти като Синупрет®, Мастодинон® и Канефрон са олицетворение на високата международна репутация и успех на нашата фирма.

В портфолиото са включени и широк спектър от медикаменти, прилагани при лечението на ревматизъм, заболявания на черния дроб и нарушения в съня.

Какво прави лекарствата на Бионорика толкова специални

Производствен цикъл

Цялата дейност на компанията е насочена към повишаване на ефективността и популяризирането на лекарствените средства от растителен произход.

За да постигнем този ефект,  изучаваме активните вещества на лекарствените растения, разшифровайки техния потенциал, използваме най-новите научни изследвания и иновационни технологии при производството на ефективни и безопасни лекарствени средства. Това ние наричаме phytoneering (фитониринг).

Създаваме вътрешни и външни стандарти за качество и се стремим да станем лидер в глобално разрастващия се сегмент на научно-доказаната фитомедицина.

Четирите компонента за успеха на phytoneering (фитониринг):

Научно изследване

Прецизният анализ на различните растителни компоненти е ключов за разработването на фитопрепарати с доказана ефикасност. В собствените лаборатории на компанията, учените на Bionorica провеждат изследвания върху действието на растителните компоненти като използват високотехнологични методи. Освен това, компанията поддържа научни партньорства с около 490 известни университета, клиники и институти по света. Заедно с търсенето на нови активни вещества, фармакологичните и клинични изследвания са крайъгълните камъни в  изследването на впечатляващия спектър на действие на растителните лекарства. Bionorica инвестира в изследване и развитие 15 % от оборота си, който се увеличава от много години насам и по този начин поставя силно ударение върху развойната дейност.

Наши собствени семена и стандартизирано качество на растенията

Концентрацията на активни вещества в лечебните растения може да варира много в зависимост от вариетета, почвата, климата, екологичните фактори и условията на беритба, така че стриктната стандартизация при отглеждането е приоритет, за да се гарантира, че качеството на растителните екстракти, използвани в растителните лекарства остава постоянно. Bionorica има собствени полета за култивиране на лечебни растения в Бавария, Австрия, Унгария, Полша и Майорка. Bionorica произвежда свои собствени семена на лечебни растения от най-високо качество, без да използва генни технологии, за да може да произвежда екстракти от най-високия клас. В края на краищата, качеството може да расте само на полето. Процесът на получаване на точно желаните семена с точно желаното качество, които да отговарят на тези високи стандарти, може да отнеме до седем години.

Иновативни технологии в производствения процес

Активните вещества биват извличани с особено внимание от билковата суровина, като се използват високотехнологични процедури. Така Bionorica поставя нови стандарти в производството на растителни лекарствени продукти. Някои от методите използвани от Bionorica са разработени вътре в компанията, патентовани са и са получили множество награди, тъй като са очертали нови измерения в качеството на фитофармацевтичните препарати.

Научни проучвания

Проучванията на лекарствата на Bionorica се провеждат по много строги научни критерии, какъвто е и случаят с анализа на активните вещества. Компанията се стреми да демонстрира ефикасността и липсата на странични ефекти на своите лекарства въз основа на фармакологични и клинични проучвания.

История

1933

Йозеф Поп, квалифициран  инженер и дядо на сегашния Председател на управителния съвет проф. д-р Михаел А. Поп, основал компанията в Нюрнберг. Изпитвайки неподправен интерес към лекарствените растения, Йозеф Поп събрал и изучил цялата налична по това време информация по въпроса, но не спрял дотук. Описанието на активните съставки на лечебните растения, направено от Поп, е в основата на съвременните билкови фармацевтични продукти. Първи били разработени следните продукти: Синупрет® за борба с възпалението на околоносните кухини и Имупрет® (Тонзилгон® Н) за лечение на инфекция на дихателните пътища.

1945

Компанията вече се управлява от представители на  второто поколение от династията: фармацевтът Ерна Поп и лекарят-натуропат д-р Ханс-Оскар Поп. Ерна Поп организира промишленото производство на продукцията и създава мрежа за продажбата й. Благодарение на дългия си лекарски опит, д-р Ханс-Оскар Поп дава съществен принос в разработката на продуктите, произвеждани от компанията.

1961

Ерна и Ханс-Оскар Поп, заедно с двама сътрудници, се преместват в ново помещение: 30 квадратни метра в ново здание, където за пръв път се появяват машини за пълнене на бутилки и за лепене на етикети, а също така и първите служители.

Напредък и изследвания

1970

Bionorica AG създава научно-консултационна мрежа за предоставяне на помощ на практикуващи лекари.

1979

Bionorica AG става една от първите фармацевтични компании, която използва  изпитвания по двойно сляп метод на лекарствени растения.

1988

След като компанията е оглавена от професор Михаел А. Поп, производствената  компания Plantamed Arzneimittel се премества от Нюрнберг в Ноймаркт (Бавария). Наличните помещения в центъра на Нюрнберг се оказват твърде малки за динамично развиващата се компания.

1989

Професор Михаел А. Поп става Председател на управителния съвет на компания Bionorica AG. Внукът на основателя на компанията продължава курса за нейното разширяване и подпомага провеждането на интензивни изследвания в областта на отглеждането на растения, аналитичната методология, фармакология и токсикология, а също и на клиничните изпитвания. През лятото на 1990 г. Bionorica AG също се премества в Ноймаркт. Под ръководството на младия фармацевт компанията става лидер в областта на фитомедицината.

Развитие извън пределите на Германия

History3

1993

В резултат на излизането на компанията извън пределите на Германия, в Будапеща (Унгария) са основани компаниите Herbextract и Mediplant, които управляват собствени заводи на компанията Bionorica AG.

1995

Разширява се бизнесът извън пределите на Германия в сътрудничество с национални и международни партньори по продажбите: на Майорка е основана компанията Bionorica Extracts S. L за отглеждане на лекарствени растения и производство на екстракти.

1996

Направена е важна стъпка за компания Bionorica AG: на основата на обикновения киселец е разработен продукта Синупрет®. Преди това противовъзпалителните свойства на това растение не са били познати. Освен това е открито антивирусното действие на игликата и върбинката.

1997

Bionorica AG стандартизира целия производствен процес от селекцията на семената до култивирането и екстракцията при обезпечаване на високо ниво на качество. Компанията открива свое  представителство в Москва.

1998

Bionorica AG основава нова дъщерна компания в Пекин.

По-нататъшен растеж и разширяване

1999

Освен средствата за заболяване на дихателните пътища, започва успешното производство на гинекологични лекарствени средства. Изследването на витекс  агнус кастус  се превръща в едно от главните направления в изследователската работа. През тази година компания Bionorica AG успешно идентифицира активните му съставки, облекчаващи симптомите на предменструалния синдром, фиброзно-кистознaта мастопатия и мастодинията.

2001

Bionorica AG става публично дружество. Взаимовръзката между растения (phyto) и съвременни технологии (engineering) намира своя израз в новия девиз на компанията: Bionorica AG − фитонирингова компания (phytoneering company). Открито е представителство в Киев.

2002

Delta-9-Pharma (една от компаниите на  групата Bionorica AG) пуска на пазара в Германия фармакологично ефективен компонент от коноп. Активното вещество в чист вид се  доставя на фармацевтите заедно с комплект за приготвяне на лекарство. Канабиноид се изписва при болки, множествена склероза или като съпътстващо лечение при рак и  HIV инфекция.

2003

11–13 септември компанията Bionorica AG празнува 70-годишнината от своето основаване. Компанията открива свои представителства в Беларус и Казахстан.

2005

В Инсбрук се състои церемония по откриването на Bionorica Research GmbH −  първата частна организация в Австрия, занимаваща се с  изследване и разработка на  препарати на основата на  лекарствени растения за лечение на заболявания на дихателните пътища и успокояване на болката при пациенти с множествена склероза или мускулни спазми.

2007

Проф. Михаел А. Поп учредява фондация Phytokids за подпомагане на болни деца и деца-сираци от детски домове и болници в различни страни. В рамките на своята дейност фондацията е открила няколко стаи за игра в детски болници.

Построена  е нова сграда на централния офис на компанията в Ноймаркт (Германия). Сградата е уникален проект, тъй като при неговото построяване са използвани екологично чисти материали и технологии, в съответствие с принципите за опазване на околната среда и грижата за здравето и безопасността на хората. «Вместо да експлоатираме природата, ние просто разумно използваме нейните ресурси − казва проф. Михаел А. Поп. −  Bionorica AG поддържа тази концепция и иска тя да намери отражение и в проекта за  сграда на нашия офис.»

2008

Bionorica AG празнува 75-годишен юбилей. На честването на рождения ден на компанията са поканени министърът на икономиката и технологиите на Германия, известни политици и предприемачи, водещи специалисти в различни области на медицината от много страни в Европа, Азия и Америка.

През същата година проф. Михаел А. Поп получава наградата «Най-добър предприемач на годината» в Германия (Ernst & Young).

2009

Bionorica AG става сребърен спонсор на Европейския конгрес на педиатрите, провеждащ се за пръв път в Москва. Проф. Гугенбихлер (катедра по инфекциозни болести и профилактична медицина от детската болница в Ерланген), проф. Мауне (главен лекар в клиника в Кьолн) и проф. Поп, (Bionorica AG, Ноймаркт), пристигнали от Германия, представят в своите доклади нови данни за безопасността и ефективността на фитопрепаратите при лечението на деца.

Същия месец компанията провежда международен симпозиум по фитотерапия на остров Майорка, посветен на 10-годишния юбилей на коцепцията «Фитониринг», разработена и патентована от фирма Bionorica AG. В рамките на симпозиума лекари-специалисти от Русия, ОНД, Китай, страни от Европа и Америка споделят резултати от клинични наблюдения, проведени през дългите години работа с растителните лекарствени средства на компания Bionorica AG.

Международно развитие

2010

Bionorica AG променя юридическата си форма като европейска компания − Societas Europaea − и понастоящем се нарича Bionorica SE, с главен офис в Ноймаркт. Създаденият в резултат на дългогодишна проектно-конструкторска работа и положително оценен при национални и международни  потребителски проучвания дизайн на опаковката на медикаментите подчертава високото качество на продукцията и растителния произход на препаратите.
Наско­­ро разработеното лого  на компанията − зелено листо в син кръг – символизира философията за качествата на бранда: научно доказана ефективност и  бе­зо­пасност на медикаментите от растителен произход. За пръв път на опаковката се поставя холограмен знак за оригинален произход.

2011

За първи път броят служители на Bionorica SE надхвърля 1 000 души. Към 31.12.2011 г. по целия свят се трудят 1 048 служители. В сравнение с предходната година, продажбите зад граница се повишават с 29 %, като оборотът достига рекордните 172,1 млн. евро (2010: 149 млн. евро). Правят се мащабни инвестиции в разширяване на производствените площи и увеличаване на броя работни места.

2012

Поставя се началото на програмата «Фитотека». В аптеките е обособен специален кът, в който може да бъде получена информация за фитотерапията и растителните медикаменти. Целта на програмата е увеличаване на броя на потребителите на растителни лекарства и повишаване на лоялността им към препаратите на компанията. Bionorica SE обръща сериозно внимание и на връзките с лекари и фармацевти в Германия и в чужбина.

През 2012 година Бионорика отбелязва 80-годишнината от основаването на компанията и 15-годишно присъствие на руския пазар.

Bionorica Research GmbH

Bionorica Research GmbH е първият частен институт в Австрия, който се занимава изключително с проучването и разработването на билкови лекарствени средства (фитопрепарати). Той е основан през март 2005 г. Новият изследователски център се ръководи от доктор Еберхард Пири.

Bionorica Research GmbH е основан благодарение на усилията на Австрийския национален фонд за изследвания, технологии и разработки и Тиролския фонд на бъдещето, а също така и с финансовата подкрепа на Bionorica SE.


Към началото