Нашата история

1933 – 1970: Основаване и първи години

Йозеф Поп (Josef Popp), дядото на настоящия собственик проф.д-р Михаел А. Поп (Michael A. Popp), основава Бионорика през 1933г. Той пуска на пазара първите природни лекарства и почти 400 различни видове чай. Основателят остава начело на компанията 12 години, докато децата му поемат управлението през 1945г.: Ерна Поп (Erna Popp), квалифициран фармацевт, и д-р Ханс-Оскар Поп (Hans-Oskar Popp), лекар със специализация в природните лекарствени средства. Дружеството продължава да се развива под съвместното им управление: през 1961г. Бионорика вече има машини за пълнене на бутилки и за лепене на етикети, а също така са назначени и първите служители.

1970 – 1990: Напредък и научни изследвания

Дружеството продължва да се разраства през 70те и 80те. Бионорика създава научно-консултационна мрежа за предоставяне на помощ на практикуващи лекари. Важността на научните изследвания също се повишава: Бионорика е една от първите фармацевтични компании, която използва изпитвания на лекарствени растения по двойно сляп метод.

Професор д-р Михаел А. Поп, внукът на основателя на дружеството, поема управлението на на производствения завод на Бионорика – Plantamed Arzneimittel – през 1988г. По същото време дружеството се мести от Нюрнберг в Ноймаркт (Бавария). През 1989г. професор Поп става Председател на управителния съвет на Bionorica GmbH. Фармацевтът, по това време на 28 години, следва последователно пътя на семейната компания и започва интензивни изследвания в областта на отглеждането на растения, аналитичната методология, фармакология и токсикология и клинична употреба. Бионорика поставя глобални стандарти в областта на фитомедицината.

1990 – 2000: Международно развитие и разширяване

Бионорика развива дейността си извън Германия чрез активно сътрудничество с национални и международни партньори. Освен това, дружеството основава две компании в Унгария – Herbextract и Mediplant, които отглеждат лекарствени растения за Бионорика. В Майорка е основана Bionorica Extracts S. L за отглеждане на лекарствени растения и производство на специализирани екстракти.

1996г. е изключителна година за научните изследвания в Бионорика: учените установяват неизвестното до този момент, но изключително важно действие на обикновения киселец за противовъзпалителните качества на Sinupret®. Освен това са открити доказателства за антивирусното действие на игликата и върбинката. Една година по-късно Sinupret® и Sinupret® forte получават нови разрешения за употреба в Германия. През същата година Бионорика започва самостоятелно да отглежда мащерка в Майорка, за да гарантира най-добрите изходни суровини за производството на Bronchipret®. Дружеството стандартизира всичките си производствени процеси в глобален мащаб. Освен това е открит клон в Москва (Русия), последван от клонове в Минск (Беларус) и Алма Ата (Казахстан).

2000 – 2010: По-нататъшен растеж и разширяване

В добавка към лекарствените средства срещу заболяване на дихателните пътища, гинекологичните лекарства са включени като важна част от продуктите, произвеждани от компанията. Чрез интензивни изследвания на витекс агнус кастус Бионорика успешно идентифицира активните съставки, които намаляват нивата на пролактин при жените и така успешно противодействат на симптомите на предменструалния синдром и болките в гърдите.

Бионорика става публично дружество през 2001г. Формулата за успех на дружеството, взаимовръзката между растения (от гръцки phyto = освобождаване на мощния потенциал на активните съставки в растенията) и съвременни технологии (engineering – използване на високотехнологични изследвания и иновативни технологии) намира своя израз в новия девиз на компанията: Bionorica − фитонирингова компания (Bionorica – a phytoneering company).

Бионорика продължава да се развива и след 2000г.: дружеството открива нов клон в Киев (Украйна). Компанията купува Delta-9-Pharma GmbH. През 2002г. това ново дружество от групата пуска на пазара в Германия фармакологично ефективен компонент от коноп, който е от изключителна фармакологична важност като лекарство, отпускано по лекарско предписание. Бионорика празнува 70-тата си годишнина през септември 2003г. в присъствието на тогавашния областен управител на Бавария др. Едмунд Щойбер (Dr. Edmund Stoiber).

Бионорика се утвърждава като производител на растителни лераствени средства и разширява водещата си позиция на пазара, независимо от промените, въведени със Закона за модернизация на немската здравна система, който премахва продуктите на Бионорика от списъка с лекарства, отпускани по лекарско предписание, през 2004г. Независимо от това, световната нужда от високоефективни растителни лекарства с малко на брой нежелани реакции продължава да расте и не може да бъде спряна. 

През 2005г. в Инсбрук (Австрия) е учредено Bionorica research GmbH. Основната цел на това дружество е да се фокусира върху изследване и разработка на препарати на основата на лекарствени растения, включително в областите на заболявания на дихателните пътища и успокояване на хронична болка. Това е първата частна организация в Австрия от такъв вид.

Druck

През 2007г. проф. Поп учредява благотворителната фондация Phytokids (сега – Фондация “Leon Heart”). Целта й е финансиране, грижа и подпомагане на деца и юноши в социални и здравни институции и детски домове по света. Фондацията започва първите си проекти в Източна Европа през същата година.

Също през 2007г. Delta-9-Pharma GmbH е преименувана на Bionorica Ethics GmbH. Bionorica Ethics GmbH разработва нови лекарства и активни вещества за областите онкология и облекчаване на болката.

През юли 2007г. Бионорика започва строителството на нова офис сграда в Ноймаркт. Сградата е в хармония с природата: комбинирането на иновативни енергийни технологии (като високотехнологични фотоволтаични инсталации и комбинирано производство за топлина и енергия, захранвано с възобновяеми източници) и “интелигентни” материали (като специални дву-компонентни килими) е уникален проект по отношение на екологичната ефективност, принципите за опазване на околната среда и грижата за здравето на служителите. Новата централа на дружеството е една от най-екологично ориентираните офис сгради в Европа, което е и израз на философията на компанията на практика.

През 2008г. Бионорика празнува 75-тата си годишнина. Михаел Глос (Michael Glos), по това време федерален министър на икономическите дейности и технологиите, е гост на дружеството за това събитие. Една година по-късно германският канцлер Ангела Меркел също е привествана като гост на Бионорика. Канцлерът научава отблизо за интензивната изследователска програма и производството на растителни лекарства по време на обиколката на производствената част и при личния разговор с професор Поп. В речта си към служителите на Бионорика тя подчертава изключителната важност на средните предприятия за немската икономика.

2010 – до сега: Международно развитие & umbrella brand strategy

През 2010г. Бионорика се трансформира в Европейско публично дружество с ограничена отговорност: Bionorica SE. През същата година постепенно се обновява дизайна на всички опаковки на растителните лекарствени средства. Разработено е и новото лого на дружеството – зелено листо в син кръг. Една година по-късно броят на служителите на Бионорика надминава 1000. Към 31 декември 2011г. нетният оборот на групата се увеличава до 172 млн.евро.

Програмата “Фитотека” (Phytothek) е стратирана през 2012г. и е насочена специално към нуждите на аптеките, които консултират активно пациентите. През есента новият продукт Sinupret® extract, който развива Sinupret® forte, е пуснат на пазара. Високо-концентрираната форма на Sinupret® е нова възможност за лечение на острия синузит. Sinupret® extract е основният фактор, чрез който оборотът на Бионорика за първи път през финансовата 2012г. надминава 200 млн. евро.

Изследователският институт ADSI (Austrian Drug Screening Institute – Австрийски инститт за проучване на лекарствата) е създаден през ноември 2012г. в Инсбрук (Австрия). Изследователската компания се управлява от университета Leopold-Franzens в Инсбрук и посветена изцяло на проучването на лекарства – като систематичното издирване на нови активни вещества и развиването на иновативни методи. Бионорика е изключителен партньор в областта на фито-изследванията. Общата цел е задълбочено фармакологично и аналитично характеризиране на екстрактите от лечебни растения.

През 2013г. Бионорика празнува 80-тата си годишнина. Като част от отбелязването, дружеството организира международен симпозиум в Берлин на 27 февруари под наслов “Фитониринг: една стъпка напред в мисленето и изследванията”, който е посетен от 250 водещи учени от над 20 държави, както и от политици и представители на различни неправителствени организации и търговски дружества.

Бионорика страртира “Global Research Initiative” през 2013г., европейска награда за изследвания с награден фонд до 1 млн. евро. Този фонд се разпределя между 20 млади учени за постижения във фито-изследванията, като всеки получава 50 000 евро.

Успехът на Sinupret® extract продължава: растителният лекарствен продукт е пуснат на пазара в още десет държави. Canephron® също затвърждава успеха си и става пазарен лидер в Германия през 2014г.

Дружеството продължава да се развива и на международната сцена: например, Бионорика стъпва на нови пазари в Китай, Турция и Мексико. Освен това в Майорка е открит нов център за лечебни растения – “Sa Canova”, който е и място за обучения.

Фондацията “Phytokids” променя името си през 2015г. на фондация “Leon Heart”. Лъвът е символ на защитата на децата, но същевременно описва и самата фондация: “Децата се борят като лъвчета, за да възстановят здравето си. А като фондация ние се борим като лъвове, за да подобрим живота на децата”, казва проф. Поп, самият той роден под знака на Лъва.

През 2015г., след като Бионорика е избрана от издателство “markt intern” за най-добър партньор за аптеките от гледната точка на лекарите, проф. Поп е приет в Залата на славата Handelsblatt за семейно управлявани дружества – изключителна чест, която го нарежда в престижния кръг на немските бизнесмени и бизнесдами, управляващи семейни дружества.

През юли 2016г. проф. Поп получава баварския Орден за заслуги от областния управител на Бавария. Консултативният борд към ордените за заслуги мотивират наградата, като отбелязват, че проф. Михаел Поп заслужава да я получи, заради продължителните търговски ангажименти и изключителна благотворителна дейност към Бавария като място и към нейните жители.

С официална церемония през юли 2017г.Бионорика отбелязва началото на строителството на завод във Воронеж, Русия. “Русия е нашият най-голям международен пазар и се радваме на близко 20-годишно приятелство с хората тук”, каза проф. Михаел Поп, изпълнителен директор и собственик на Бионорика, във Воронеж. С постояването на собствен завод в Русия Бионорика се стреми да увеличи капацитета си и да постигне по-къси времена и разстояния за доставка. Това би довело и до предимства в разходите за митница и транспорт.